Albert Herring

 

Albert Herring - Benjamin Britten

 23 november 2013


Het HuisKamerConcert van 23 november 2013 was gewijd aan de honderdste geboortedag van Benjamin Britten (22 november 1913). Dit concert werd afgesloten met de finale van de komische opera "Albert Herring" uit 1946. Onze huiskamer was hiervoor omgebouwd tot kruidenierswinkel. De twaalf zangers en zangeressen wisten dit grappige, maar lastige werk op overtuigende wijze over het voetlicht te brengen.

foto's


(Klik op het plaatje)

 uitvoerenden

Miss Wordsworth (schoolhoofd) Carla van de Wetering
Lady Billows (dame van stand) Wikkie Vis
Nancy Waters (bakkersdochter) Marja Appünn
mrs. Herring (kruidenierster) Ginette Kals
Florence Pike (huishoudster van Lady B.) Femke van Eijck
Albert Herring (zoon van mrs. Herring) Ruud Coenen
mr. Upfold (burgemeester) Hans Luijendijk
Sid (slagersjongen) Jos Leermakers
mr. Gedge (dominee) Marien Klaui
mr. Budd (politiecommissaris) Wim Ritzerfeld
Emmie en Cis (dorpskinderen) Sanne Raaijmakers en
  Anna Provoost
   
piano Alison Black
regie en muzikale leiding Caroline Spanjaard

 

het verhaal

In het Engelse dorpje Loxford wordt elk jaar een meikoningin gekroond. Dit jaar kan het comité onder leiding van de autoritaire Lady Billows geen enkel meisje vinden dat van onbesproken gedrag is. Er wordt geopperd om dan maar de brave Albert Herring tot meikoning te kronen.

Op de grote feestdag krijgt Albert, naast allerlei cadeaus, een bloemenkrans en een prijs van 25 pond. Sid probeert Albert over zijn verlegenheid heen te helpen door een flinke scheut rum in zijn  limonade te doen. Op de avond na het feest sluipt Albert stiekem het huis uit en gaat aan de zwier.

Finale: De volgende dag is hij nog steeds niet terug. Als langs de weg de gehavende bloemenkrans wordt gevonden denkt iedereen dat Albert dood is en er wordt hartstochtelijk gerouwd. Dan duikt hij ineens weer op. De volwassenen zijn boos en eisen nadere uitleg. Die nacht blijkt er iets gebeurd te zijn met Albert. Hij vertelt zonder enige gęne dat hij een kroegentocht heeft gemaakt, zich flink heeft bezat en misdragen en 3 van de 25 pond heeft uitgegeven. De volwassenen zijn geschokt, maar Nancy, Sid en de kinderen vinden hem juist een held. Met de kreet "Jolly good riddance" gooit Albert de krans demonstratief in de vuilnisbak.