Le nozze di Figaro (1)  

  Le nozze di Figaro - W.A. Mozart 

15 en 16  juni 2002

Het begon met een aria. Leuk, voor op een HuisKamerConcert! Er kwam een duet bij, nog een aria, een terzet en zo langzamerhand verzamelden we steeds meer delen uit  'Le nozze di Figaro'. Wat een mogelijkheden biedt deze opera aan ensemblezang! Uiteindelijk hadden we zoveel stukken dat we er een avondvullend programma van konden maken. En..... als vanzelf kwam er wat acteerwerk bij. 

Nu begon het pas echt leuk te worden! Waarom zouden we niet al die stukken acterend zingen? "Nee, acteren is niks voor mij", werd er gezegd, net als "Uit het hoofd zingen kan ik niet hoor!". Nou, dat zullen we nog wel zien. Uiteindelijk is dat dus allemaal wel gelukt. Alles uit het hoofd en wat een acteertalent!

Maar we waren nog niet klaar. Bij een opera horen kostuums en een decor. Bij 'le nozze' zelfs vier decors voor de verschillende aktes. En omdat we wel acht verschillende Susanna's, vijf gravinnen en een paar Figaro's hadden, bedachten we voor ieder personage een toepasselijk attribuut, zodat het voor het publiek een beetje te snappen zou zijn wie nou wie was. Het verhaal is tenslotte al ingewikkeld genoeg…… Een kapstok op het podium deed dienst als verzamelplek voor alle attributen. Caroline praatte alle scènes aan elkaar en zo kregen we een mini-uitvoering van 'Le nozze di Figaro'.

 

foto's:

(klik op het plaatje)

 
uitvoerenden

zangers en zangeressen:
Frans van den Akker (Basilio)
Jan Berkers (Basilio)
Greet Borghouts (gravin, Susanna)
Wilma Cocu (Susanna, Marcellina)
Remco Grimm (Figaro, graaf)
Lidwine Huijbregts (Susanna, Cherubino)
Tilly Kuipers (Susanna, gravin, Marcellina)
Cootje Makken (Marcellina, Barbarina)
Anke Mariën (Susanna)
Wim Ritzerfeld (graaf, Dr. Bartolo)
Eric Ruis (Figaro, graaf)
Marianne Schellens (gravin, Susanna, Barbarina)
Caroline Spanjaard (Susanna, gravin)
Marian Teurlings (Susanna, gravin)
Marieke Waaijer (Cherubino)

pianisten: Jan Berkers en Alison Black

regie: alle zangers in samenwerking met Caroline
 

het verhaal

Op de trouwdag van Figaro en Susanna spelen zich vele intriges af. De graaf heeft een oogje op Susanna, Cherubino heeft een oogje op de gravin, Marcellina wil Figaro aan zijn belofte houden om met haar te trouwen, de gravin wil de liefde van haar man nieuw leven inblazen. 

Uiteindelijk bedenken Figaro, Cherubino, de gravin en Susanna een valstrik om de graaf op zijn nummer te zetten. De graaf wordt verleid door zijn eigen vrouw, verkleed als Susanna. Eind goed al goed: de graaf vraagt vergiffenis aan zijn vrouw en Susanna en Figaro kunnen eindelijk trouwen.