Venus and Adonis

 

Venus and Adonis - John Blow
  

12 en 13 juni 2004

HenriŽtte Roelantshuis, Eindhoven


In 2004  kozen we voor de zelden uitgevoerde opera Venus and Adonis van ťťn van de belangrijkste Engelse barokcomponisten John Blow (1649-1708). Hij was de leraar van Henry Purcell, wiens beroemde opera Dido and Aeneas(1689) qua vorm en stijl veel lijkt op Blow's Venus and Adonis(1682). 

Ook de twee libretti lijken op elkaar. Beide vertellen een mythologisch verhaal. In beide verhalen zien we een heerszuchtige vrouw die haar geliefde verliest. In beide werken zien we naast dramatische scŤnes ook komische en pastorale intermezzi.
    

foto's:

proloog    akte 1    akte 2     akte 3


uitvoerenden

Venus:  Carla van de Wetering
Adonis:  Remco Grimm
Cupido:  Tonny FrŤrejean

herders en herderinnen:
Sjef van Amelsfort, Ton Boschman, Marjan van Dijk, Lidwine Huijbregts, 
Paul Merkus, Eric Ruis, Annelies Rooijackers, Marian Teurlings

de jagers:
Frans van den Akker, Jan Berkers, Marianne Senden

de Cupidootjes:
Wilma Cocu, Marjan van Dijk, Lidwine Huijbregts, Anke MariŽn

de drie gratiŽn:
Annelies Rooijackers, Eric Ruis, Marian Teurlings

het orkest:
Josine Dusseljee - blokfluit
Hedwig Gaasterland - blokfluit
Ellen Jansen - blokfluit
Henk Florie - klavecimbel
Gert Mulder - viola da gamba

regie:
Caroline Spanjaard

 

het verhaal

De opera vertelt het verhaal van de liefdesgodin Venus en haar geliefde, de jager Adonis. Wanneer zij aan het minnekozen zijn klinkt er jachtmuziek. De jagers hebben een gevaarlijk wild zwijn gevonden in het bos en ze hebben Adonis' hulp nodig om het beest te doden. Adonis stribbelt tegen, maar Venus wil dat hij meegaat. Ze belooft hem dat de liefde extra zoet zal zijn wanneer hij terugkomt. De jagers weten hem over te halen en samen met Adonis gaan zij op jacht. 

Ondertussen zien we vrolijke taferelen met de liefdesgod Cupido die de herders verwondt met zijn liefdespijlen. In het paleis van Venus dartelen kleine Cupidootjes om moeder Venus heen en laten de gratiŽn zich van hun mooiste kant zien.

In het derde bedrijf keert Adonis zwaargewond terug van de jacht. Het wilde zwijn heeft hem dodelijk verwond. Hij sterft in de armen van de diepbedroefde Venus.